Välkommen till SE*Markustus katteri på Villa Tusculum i Kimstad, en mil söder om Norrköping. Jag heter Sara Johansson och har hållt på med Kattuppfödning av raskatter sedan år 2012. Jag är diplomerad uppfödare i Sverak. Jag är huvudmedlem i den Sverak-anslutna kattklubben Östkatten.

Vi som bor här är Sara och Ulf, barnen Erik 19 år, Evelina 18 år, Vigg 14 år, taxen Molly, vädurs-kaninerna Måne, Svante och Jupiter, samt sist men inte minst våra fina sibiriska katter SE*Palmskogs Dazloo Berenice och SE*Markustus Louise af Tusculum. De kallas kort och gott för Mysan och Lollo. Lollo är en av kattungarna från Mysans sista kull. Lollo har nu själv fått sin andra kull.
 
Mysan och Lollo har härliga personligheter och är precis så hundlika som sibbar är. När det kommer gäster är de först fram att titta vem som kommer och lägger sig gärna mitt på hallgolvet bland alla anländande. De är barnkära och nyfikna och står ut med mycket från  småkusinerna, innan de går undan.

När våra vänner, som haft huskatter tidigare, var på besök och träffade Mysan var deras spontana reaktion "Åh, en sån där katt vill vi ha." Ett halvår senare flyttade två kattungar ur Mysans första kull hem till dem.

Taxen Molly var Mysan inte så förtjust i från början, eftersom de delvis leker på olika sätt. Nu har de lärt känna varandra, men när Molly blir för jobbig säger Mysan ifrån. Det är hon som bestämmer.

Jag, Sara har haft ett stort intresse för djur i hela mitt liv. Tyvärr hade jag en far som var allergisk mot pälsdjur så när jag var liten fick vi ha akvariefiskar och en kanin som bodde utomhus. Jag fick åka till stallet och syssla med hästar istället, vilket är ett intresse som jag fortfarande har. Under tonåren helg-arbetade jag på Skansen.

Under mitt utbytes-studentår i USA såg jag till att få bo på en stor boskapsranch där jag fick vara med om allt från att kastrera lamm till att mata upp kalvar.

Så fort jag flyttade hemifrån skaffade jag två huskatter Oscar och Lina och flera kullar kattungar blev det. Oscar och Lina blev 18 och 19 år gamla.

Ulf och jag är uppvuxna i Stockholms förorter. När vi flyttade ihop tog Ulfs arbete oss till Sundsvall, Australien och nu Norrköping. Jag är grundskollärare så jag hade inga problem att få arbete på respektive ort. När vi kom till Norrköping föddes idén att skaffa en raskatt som min allergiske far kunde tåla. Han liksom övriga släkten bor ju i Stockholm och bor över, när de hälsar på i Norrköping. Efter omfattande research skaffade vi Mysan, men tyvärr får vi lov att inse att min far är allergisk mot alla sorters pälsdjur. Han får ta till allergipiller vid besök. Dock kan flera av våra kattallergiska vänner komma på besök för de tål våra katter och kattungarna!
 
Ulfs stora intresse är att jaga. Han är med i jaktlag både där vi bor och i Norrland. Då en dröm alltid har varit att ha hund skaffade vi jakthunden Molly. Hon är utmärkt för rådjursjakt och eftersök. Vi har gått många hundkurser och Erik har varit på flera läger med taxklubben.

Kaninerna är Evelinas. Hon tar fullt ut ansvar och sköter om dem. De bor utomhus i en stor egen hundgård. Jag har alltid tyckt synd om kaniner som får bo i traditionell kaninbur. Det är för litet! Dessutom behöver de vara minst två, för det är få kaninägare som har tid att ge en kanin allt det sällskap de behöver. Tre kullar kaninungar år 2015-2016 kan Evelina lägga till sin meritlista. De levererade hon till djuraffärerna Arkens zoo och Djurmagazinet.

Saras hus

image1 (14)