Följande text är hämtad från Sällskapet Sibirisk Katt hemsida:

Historia

Ursprungligen befolkades Sibirien av nomader, fiskare och jägare och den Sibiriska katten härstammar enligt många från de ryska immigranter som under 1700-talet tog med sig katter när de flyttade till Sibirien. Sibirien är inget jordbruksland och katten var ett älskat husdjur och behövdes inte i första hand till att hålla råttorna borta från sädesmagasinen.

Så småningom, kanske tack vare inblandning av lokalt förekommande katter eller det tuffa klimatet, så utvecklade katterna en lång, tjock och vattenavstötande päls. Det hårda livet formade dem till utmärkta jägare. Långt ifrån Europa utvecklades dessa katter till en frisk och härdig ras där endast de starkaste kunde klara sig i det bistra klimatet.

Så småningom kom rasen tillbaka över Uralbergen till Moskva och St. Petersburg och kattklubbar uppmärksammade under 1980-talet den enastående rasegenskapen hos den Sibiriska katten som unik. Rent genetiskt sett har dessa katter varit åtskilda från europeiska katter i mer än 100 år. I och med glasnost och Berlinmurens fall öppnades gränserna mot öst och Sibirisk katt började spridas i Västeuropa. Rasens härkomst kan ses från två olika vinklar, dels den planerade aveln och uppfödningen som började i St. Petersburg 1987, dels den historiska benämning i det forna Ryssland på stora, långhåriga katter från de östra delarna av landet som Sibirier.

- Vilket temperament har den Sibiriska Katten?
De har ett väldigt trevligt temperament – pratsamma, sociala och läraktiga. En del säger att de är ”hundlika” och anspelar då på att katterna ofta är där människorna är. De är också mycket aktiva katter som tycker om att leka och lära sig saker, samtidigt som de naturligtvis också är keliga och tycker om människors sällskap.
Helt klart är de stora personligheter och mycket egensinniga individer. Två sibiriska katter är inte två Sibbar utan två enskilda individer.

-Hur stor blir egentligen en Sibirier?

Sibirierna är kraftiga, muskulösa katter, som växer väldigt långsamt och de anses inte vara fullvuxna förrän vid 5 års ålder. Som fullvuxen kan en Sibirisk honkatt väga ca 5 kg och en hankatt nära nog dubbelt så mycket.

- Kan man ha en Sibirisk Katt som innekatt?
Ja, det går alldeles utmärkt, förutsatt att man aktiverar dem ordentligt! Den Sibiriska katten är ingen katt som bara mår bra av att vara inne ensam många timmar om dagen för att sedan ha en matte eller husse som sitter i tv soffan och inte orkar leka med dem. Den Sibiriska katten behöver aktivering och omvårdnad för att må bra och trivas. De är aktiva katter som älskar att leka, klättra och hoppa. Sibirierna är muskulösa katter och hoppar med lätthet upp på höga skåp, avsatser och till och med på gardinstänger. Ett högt klätterträd rekommenderas om man inte vill att de ska hoppa på möblemanget!

- Stämmer det att allergiker kan ha Sibirisk Katt?
På en del hemsidor kan man finna uppgifter om att den Sibiriska Katten saknar ett protein, FEL-D. Detta protein är ett av de ämnen som är mest allergiframkallande hos katter. Att de skulle sakna detta protein skulle då innebära att katterna skulle vara ”allergifria”. Men det finns ännu inga vetenskapliga bevis alls för att Sibirierna saknar FEL-D. Trots det kan många uppfödare och kattägare världen om med personliga erfarenheter berätta att många allergiker verkar tolerera den Sibiriska Katten bättre än många andra raser. Man bör dock vara medveten om att allergi är något väldigt individuellt, och vad en människa tål kanske en annan blir sjuk av. För en del går det bra och för andra går det inte alls. En del får problem när de är förkylda eller allmänt trötta och slitna, trots att de klarar av sin katt utmärkt annars. En del nyser av kattungar men klarar av vuxna bättre. Om man reagerar på Sibiriska katter verkar inte bara bero på rasen som helhet utan det kan också till stor del bero på den individuella katten. Vissa katter verkar vara mer allergiframkallande än andra och Sibirierägare som utmärkt klarar en katt kan ha problem med en annan. Av allt detta drar vi slutsatsen som tidigare nämnts, att allergi är individuellt, och att man bör testa sin egen tolerans flera gånger genom att besöka Sibiriska katter innan man överväger att själv skaffa en Sibirisk katt.

Redan 1992 importerades de första Sibiriska katterna till Finland, men det dröjde ända till år 2000 innan 10 sibirier importerades till Sverige.